Publicador de continguts

Recerca

Prevenció eficaç de la malària en embarassades tot i la farmacoresistència

Un estudi al sud de Moçambic demostra que la SP manté la seva activitat parasitològica i eficàcia clínica malgrat l'alta prevalença de marcadors de resistència, i es pot continuar utilitzant per a la quimioprevenció de la malària

17.04.2024
Foto: Paola de Grenet

La sulfadoxina-pirimetamina (SP) conserva la seva activitat parasitològica i continua sent eficaç per prevenir la infecció per P. falciparum en dones embarassades i el baix pes dels seus nadons, fins i tot en zones amb una alta prevalença de mutacions associades a la resistència al fàrmac. Aquesta és la conclusió principal d'un estudi realitzat al sud de Moçambic i liderat pel Centre de Recerca en Salut de Manhiça (CISM) i l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), centre impulsat per la Fundació "la Caixa".

Donar tractament preventiu a les dones embarassades i als menors de cinc anys, independentment que estiguin infectats o no, és una estratègia eficaç per reduir la càrrega de malària en aquestes dues poblacions altament vulnerables. En les dones embarassades, les dosis mensuals de sulfadoxina-pirimetamina (SP) després del primer trimestre han demostrat ser segures i eficaces per reduir les greus conseqüències de la malària en les mares i els seus nadons, incloent-hi el baix pes en néixer. Tot i això, preocupa la creixent prevalença de paràsits de la malària portadors d'una sèrie de mutacions que disminueixen l'eficàcia de la SP. En concret, cinc mutacions en dos gens (mutants quíntuples) estan associades a la resistència al fàrmac.

"Curiosament, fins i tot en àrees on la prevalença d'aquestes cinc mutacions és alta, la quimioprevenció amb SP continua beneficiant les dones embarassades", afirma Alfredo Mayor, investigador d'ISGlobal. "No és clar si aquest benefici sostingut és degut a altres efectes de la sulfadoxina (que també actua com a antibiòtic), o si continua havent-hi un efecte directe sobre el paràsit de la malària", afegeix.

Per respondre aquesta pregunta, un equip liderat per Mayor i Glória Matambisso, investigadora del CISM, va avaluar les infeccions per P. falciparum, els anticossos, els desenllaços clínics i els marcadors de resistència del paràsit en 4.016 dones embarassades al sud de Moçambic, al llarg de tres anys.

La SP conserva la seva activitat antiparasitària

Tot i que el 94% de les dones infectades a la primera visita prenatal portaven mutants quíntuples, el tractament preventiu amb SP (IPTp-SP) va continuar sent eficaç en aquelles que van prendre tres o més dosis de SP durant l'embaràs (el 84% de les participants). En concret, van mostrar una major eliminació de les infeccions per P. falciparum (la prevalença de dones infectades va baixar del 7,7% a la primera visita a l'1,9% en el moment del part); van tenir una menor prevalença d'anticossos que resulten de la infecció de la placenta pel paràsit; i els seus nadons van tenir més pes en néixer, comparat amb les dones que van prendre menys de tres dosis de SP.

"Els nostres resultats suggereixen que la SP manté la seva activitat contra paràsits portadors d'aquestes cinc mutacions, i que el benefici observat no és degut únicament a les propietats antibiòtiques de la sulfadoxina", afirma Matambisso, primera autora de l'estudi. En altres paraules, l'efecte parasitològic sostingut de la SP per eliminar les infeccions de malària, combinat amb les propietats antibiòtiques de la sulfadoxina, pot explicar per què l'IPTp-SP continua sent beneficiós fins i tot en zones on la mutació quíntuple és dominant. Els autors conclouen que, fins que es trobin alternatives més eficaces, la SP ha de continuar utilitzant-se per a la quimioprevenció de la malària en les dones embarassades, malgrat l'elevada prevalença de marcadors moleculars de farmacoresistència.

"Són bones notícies", afirma Mayor. Però el fet que moltes de les participants acudissin a la seva primera visita prenatal a la setmana 21 (en lloc de durant el primer trimestre, com es recomana) i que el 16% no rebessin tres o més dosis de SP, significa que continua havent-hi grans obstacles per a l'èxit de l'IPTp. "Hem de reforçar les nostres capacitats operatives per proporcionar la quimioprevenció a temps a les embarassades", afegeix.

 

Referència

Matambisso G, Brokhattingen N, Maculuve S et al. Parasitological and clinical effects of malaria chemoprevention with sulfadoxine-pyrimethamine in pregnant women from southern Mozambique. J Infection. 2024. Doi: 10.1016/j.jinf.2024.106144